9 Nisan 2013 Salı
Selam , etek ve pantolon
Bu günkü pek çok davranışımız aslında tarih öncesi atalarımızın davranışlarının sürmesinden ibaret. Ancak bu davranışları doğuran ihtiyaçlar sonradan ortadan kalksa da , davranışlar sürebiliyor. Ne var ki eski ihtiyaçlar artık yok ama davranışlar bir kural haline geliyor.
Selam.Yani tokalaşma bunlardan birisi. İlkel toplum sonrası oluşmuş bir davramış biçimi muhtemelen. İlkel toplumun ilk aşaması ''toplayıcı ve avcılıkla uğraşan'' takımlar.
Bunlara klan denmiyor, kabile de değil bunlar. Çünkü bir yöneticileri yok. Belki 20 , belki 100 ama daha fazla değil, gruplar halinde yaşıyorlar. Diğer takımlar bunlar için hayvandan, avlanacak bir canlıdan farksız.
Ancak toplayıcı -avcı toplumun ileri aşamasında belli belirsiz ticaret başlıyor.Takımlar klan-kabile haline geliyor. Kabileler arasında ise düşmanlık var. Yamyamlık var. Rekabet var.
Ancak kadın alışverişi, mal takası için de ticaret var.
İlkel savaşçının silahı mızraktır. Mızrak , sol ele göre daha fazla gelişen sağ elle tutulur. İlkel savaşçı kendi takımındaki yüzler dışında hiç bir şeye aşina değil, derhal öldürmeye hazır ve nazır.
Ancak ilkel ticaret başlarken bu kaos ortamında ticaret imkansız.
Sağ el düşman kabile üyesine uzatılıyor, o da elini uzatıyor. Böylece ikisi de silahını kullanamıyor. Bir çeşit iyiniyet göstergesi. Ve tokalaşma daha sonra bu halini alıyor.
Elini uzatıyorsun, merhaba diyorsun.
Ancak kökeninde ilkelin fazladan avladığı tavşanı ,düşmanın lezzetli elmasıyla takası gerçekleştirmekten başka amacı yok.
-----------------------------
Etek :
Kadınlar etek giyer. Erkekler pantolon.Peki neden ?
İlkel toplayıcı-avcı toplum , takımlar halinde yaşar dedik. Bunların yeri meskeni ise yok. Sürekli konar göçer vaziyette , kamplar kurarak dolaşıyorlar.
Kadınlar avlanamıyor. Çünkü fiziksel olarak zayıflar. Erkekler tüm gün av peşindeler.
kadınlar ise tüm gün, yabani meyveleri, yenebilir kökleri, mantarları ,lezzetli bitkileri toplayarak geziniyorlar. Ancak kadının bir sorunu var ; genelde bakması gereken bir çocuk !
Muhtemelen ilk etapta hayvan postundan, ilerki dönemlerde ise dokumanın keşfiyle birlikte bezden yapılma bir önlük kullanıyorlar. Bu önlük ile gerektiğinde çocuğu beline bağlayarak çalışmaya devam ediyor. Gerektiğinde önlüğü bu sefer önüne bağlayarak mantar, yemiş, bitki topluyor. Çünkü onca bitkiyi akşam kamp yerine taşımak zorunda.
Akşam ise kamp kuruluyor. Ateş yakılıyor. Takım, hep beraber ateşin ışığı altında günün hasılatını yiyor.
Bu ilkel önlük zamanla kadının simgesine dönüşüyor. Çünkü , ilkel toplayıcılık sonrası da bağ bahçe işleri kadından sorululmaya devam ediyor. Ve sürekli ayakbağı olan bir bebek sırtında
Pantolon ise çok çok sonra. Atın evcilleştirilmesi ve sonrasında ilk atlı süvari birliklerin ortaya çıkışıyla oluyor. MÖ 1500-2000 gibi bir dönem. Aylarca at sırtında giden süvarilerin bacakları atın kılları, atın üstündeki böcekler, keneler, sinekler tarafından zarar görüyor. Bacakları örtecek bir giysiye ihtiyaç var. Aynı zamanda rahat olmalı.
Atlı süvari simgesi elbette her erkeğin kahramanlık simgesi. Erkekliğin simgesi oluveriyor pantolon.
Ancak ne etek, ne pantolon, ne de selam. İlkel çağdaki gereksinimler nedeniyle giyiliyor bu gün. İlk çıkış amacından bağımsızlaşmış , bir kültürel öğe olmuş.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder